Een andere tijd

Historie

Ook in Salland liggen er diepe sporen van een andere tijd. De tijd van de oorlog. Herinneringen die ons bijblijven. Een tijd die ons verbindt met wat er was. Een impact op het leven. Treedt in de nasporen van de oorlog.

Wandelen en fietsen

Indrukwekkende routes

Verslingerd aan Salland

Inspirerende verhalen

Historie

In Salland zijn er plekken die ons nog herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals het Memory vrijheidsmuseum in Nijverdal. Het museum laat de oorlog zien in verhaallijnen van het opkomen van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot aan de bevrijding van Overijssel. Het is een plek waar het voelt alsof je middenin de oorlog staat. Je kan de geallieerden die Overijssel hebben bevrijd herdenken op de Canadese begraafplaats in Holten. Hier wordt de gedachte levend gehouden aan alle geallieerde die zijn omgekomen middels persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s. Wanneer je het informatiecentrum bezoekt kom je meer te weten over hoe Noordoost-Nederland is bevrijd en hoe het ereveld tot stand is gekomen.

Volg de oorlogssporen in het groen door de liberation routes te fietsen. Deze routes volgen het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Salland en Twente en brengt je langs herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea.

De Koude oorlog heeft ook een herinnering in Salland achtergelaten. Het geheim van de IJssel…. De IJssellinie. Dit is een verdedigingslinie die in de jaren 50 is opgezet om Nederland te beschermen tegen een mogelijke invasie van de Russen. Wanneer je de linie nu bezoekt zie je nog verschillende monumenten staan, zoals bunkers en tanks. Het is mogelijk om met een gids het de omgeving te verkennen en de verhalen achter de linie te horen. Door combinatie van de ligging aan de IJssel en het interessante en mysterieuze verhaal van de IJssellinie, is het zeker een bezoek waard.