Natuur in Salland
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal , een indrukwekkend natuurgebied
- Leestijd 4 minuten
- 3610 x bekeken
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een indrukwekkend natuurgebied en ligt tussen Hellendoorn en Holten. Het staat bekend om de uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. De natuur voelt hier on-Hollands aan, en is beslist de moeite waard om te ervaren. Het landschap kenmerkt zich door een gevarieerde planten- en dierenwereld en nodig uit om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Ontdek Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal op je eigen tempo en laat je verrassen door het verhaal achter dit park.
Het ontstaan van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
De Sallandse Heuvelrug is sinds 2004 door de Nederlandse overheid aangewezen als nationaal park, maar de oudste sporen van dit gebied gaan ruim 5.000 jaar terug. Het landschap is duizenden jaren geleden gevormd door schuivend ijs, smeltwater en zand. Dit had te maken met een ijskap van 100 tot 400 meter dik afkomstig uit Scandinavië die het noorden van Nederland bereikte. Naast ijs werden ook stenen, puin en zand meegevoerd. Toen de temperatuur begon te stijgen, trok de ijskap zich terug. Wat overbleef was smeltwater en een kale en harde bodem die werd bedekt met een laag fijn zand, aangedreven door een harde wind.
Bossen en vennen
Op de Sallandse Heuvelrug sta je oog in oog met een diversiteit aan bossen. Je vindt er de grove den, maar ook de lariks en douglasspar. Het nationale park herbergt ook diverse andere bomen zoals de berk, eik en beuk. Rododendron is eveneens iets wat je veelvuldig tegenkomt. De heester is jarenlang gekweekt aan de voet van de Sprengerberg, maar heeft zich door de jaren heen verspreid en vermengd met andere struikgewassen. Rode en blauwe bossen, maar ook heide- en vossenbessen zijn overal te vinden op de Sallandse Heuvelrug. Tot slot bevinden zich aan de westkant van het park een groot aantal vennen, maar die zijn vanwege hun kwetsbaarheid niet toegankelijk voor publiek.
Paarse heide
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een genot voor iedereen die dol is op heide. Naast struikheide vind je er ook de dopheide en het pijpenstrootje. De meest opvallende heidensoort is de jeneverbes. Van juli tot en met september bloeit de heide op zijn mooist en vooral in de maand augustus heeft het een prachtige paarse kleur. Tijdens deze vakantiemaand is het beslist de moeite waard om hier te wandelen en te fietsen. In dit gebied heb je keuze uit diverse wandel- en fietsroutes. Ook zijn er tijdens de Paarse Loper meerdaagse wandeltochten.
Korhoenders
Korhoenders zijn speciale vogels die je het hele jaar door tegenkomt op de Sallandse Heuvelrug. Korhoenders zijn gek op vochtige hoogvenen en heidevelden met een paar bomen. Ze eten graag vossenbessen en voeden hun kuikens met larven, insecten, spinnen en ander dierlijk voedsel. Volwassen korhoenders zijn vooral gek op plantaardig voedsel. Je komt ze ongetwijfeld tegen tijdens je wandel- of fietstocht in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Vooral de jaarlijkse balts is spectaculair en indrukwekkend om met eigen ogen te zien.
Beheer en onderhoud van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
De rijkdom aan planten- en dierensoorten is voor zowel de overheid als beheerders belangrijk. Zo wordt er structureel gewerkt aan herstel en uitbreiding van de heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer geeft je als bezoeker volop ruimte om te wandelen en te fietsen. Af en toe moet je flink klimmen en dalen, maar het is beslist de moeite waard om hier tijd door te brengen. Met name de weidse vergezichten zijn de kers op de taart. Vooral ook als het stil en rustig is, heeft de Sallandse Heuvelrug iets mysterieus en mystieks.
Bezoekerscentra: het startpunt van iedere wandel- of fietstocht
Breng je tijdens je vakantie in Overijssel een bezoek aan Nationaal Park Sallandse Heuvelrug? Start je wandel- of fietstocht dan door één van de bezoekerscentra binnen te stappen. Je treft er onder andere informatie aan over de natuur, geologie en historie. En op Erve De Pas is een ontmoetingsplaats voor een kopje koffie of overheerlijke lunch. Ze zijn een goed begin of prima afsluiter van je bezoek aan dit unieke park in de provincie Overijssel.