Ontdek Salland

Werelds genieten bij Hotel Gaia op buitenplaats Nieuw Rande

  • Geschreven door Monique van Klaveren
  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 1729 x bekeken

Ooit was het landhuis Nieuw Rande bij fietsknooppunt 55 van de gouverneur-generaal van Indië, maar nu is het Hotel Gaia. Je kunt er heerlijk op het terras of in de salon genieten van ‘smakelijkheden’ tijdens deze fietsroute Slinger van Salland – Heks van Lettele. En natuurlijk lekker slapen in een van de kamers met een exotisch, werelds tintje. Meer weten over Nieuw Rande? Bibi Kok, eigenaresse van Hotel Gaia, vertelt graag haar bijzondere verhaal.

“Toen wij in 2013 buitenplaats Nieuw Rande overnamen, zag het er van buiten wat luguber en niet zo gastvrij uit. Mijn partner en ik kenden het - net als veel mensen uit de omgeving - als een voormalig conferentieoord. Het was nou niet echt een plek waar je fijn neerstreek tijdens een fietstocht. Toen wij het konden overnemen, samen met Kasteel De Haere, wisten we meteen: we gaan het roer omgooien. Dit wordt een heerlijke plek waar zowel alle mensen van buiten als de Sallanders graag naartoe komen.”

Reislustig tintje

De klassieke meubels zijn eruit gevlogen en hebben plaatsgemaakt voor frisse kleurtjes. Nu kun je met een kop thee bijvoorbeeld wegzakken in een patchwork fauteuil. Of slapen in de Afrika-kamer. “Omdat we veel van reizen houden vinden we het leuk om onze gasten te verrassen met een wereldse kamer. We hebben ons onder andere laten inspireren door Villa Augustus in Dordrecht en Hotel Bazar in Rotterdam.”

Het landhuis heeft een warmgele gevel, waardoor het prachtig uit het groen van het park opspringt. En iedereen mag er nu ook wandelend genieten van het ontwerp van de bekende tuinarchitect Zocher. Dat was in de negentiende eeuw wel anders, toen het park en het landhuis toebehoorden aan Albertus Jacobus Duymaer van Twist.

Pikant verhaal

Duymaer van Twist hield niet zo van pottenkijkers. Deze voormalige gouverneur-generaal van Indië hield de poorten liever gesloten. Hij was een invloedrijk man, die overigens niet alleen maar vrienden had. Als de muren nu konden spreken dan zouden ze vast vertellen dat Duymaer van Twist ongetwijfeld weleens gemopperd heeft over Eduard Douwes Dekker, de schrijver van ‘Max Havelaer’. Daarin komt het beleid van de Nederlandse bestuurders er in Indië slecht vanaf. De gouverneur werd er niet met name in genoemd, maar de kritiek van Douwes Dekker sloeg ook op hem. Het boek leidde tot veel ophef. Duymaer van Twist heeft er echter nooit publiekelijk op gereageerd, althans voor zover bekend.

De historie van Nieuw Rande gaat overigens verder terug dan de negentiende eeuw. Het eerste landhuis werd gebouwd op de buitenplaats Nieuw Rande in 1620. Seino Swaeflen, heer van Rande, heeft de buitenplaats aangelegd. Nog een leuk feitje: de bisschop van Münster heeft er in 1672 tijdelijk zijn hoofdkwartier gehad.

Al die geschiedenis maakt Hotel Gaia natuurlijk een bijzondere plek om te bezoeken. En wie er een nachtje logeert na afloop van deze fietsroute De heks van Lettele via het fietsknooppuntennetwerk Salland, heeft vast wat aan deze tips:

Tips van Bibi Kok (Hotel Gaia):

  1. In ons hotel is een wandelroute van 7 kilometer te krijgen. Je wandelt dan een prachtige route van Nieuw Rande naar Kasteel De Haere, waar je ook heerlijk thee met taart of iets anders lekkers kunt krijgen.
  2. Wil je liever nog meer fietsen? De IJssellinieroute loopt ook vlak in de buurt.
  3. Vanaf Hotel Gaia zit je zo in Deventer. Kijk hier wat er te doen is in Deventer
  4. Mountainbikeliefhebber? Er loopt ook een leuke mtb-route langs het hotel.

Meer verhalen uit Salland