In oorlog en vrede - 41 km

Het geheim van de IJssel

Kan vrede slechts bestaan bij de gratie van oorlog? Dat is een filosofische vraag waar niet zo eenvoudig antwoord op valt te geven. Misschien interessant om erover te mijmeren tijdens deze mooie fietstocht in de schaduw van de IJssel. Je fietst namelijk langs plekken die van belang zijn geweest tijdens verschillende oorlogen…

Op de kaart

Horeca en verblijf langs de route

Ga de uitdaging aan en

Fiets alle Slingers van Salland

Fiets door Salland

Ontdek alle slingers

Verslingerd aan Salland

Inspirerende achtergondverhalen

Meer bezienswaardigheden

IJssellinie

Tijdens de fietsroute kom je een paar keer langs onderdelen van de voormalige IJssellinie. Voor twee bijzondere bezienswaardigheden kun je aan het begin of einde van je tocht een korte wandeling maken. Vlakbij kasteel De Haere liggen namelijk het noodhospitaal en de commandobunker tussen de bomen verscholen. Ze zijn op open dagen en tijdens excursies van binnen te bekijken. Dat is beslist de moeite waard, want het mini-ziekenhuisje en de commandopost zijn ingericht met originele spullen uit de jaren vijftig en zestig. Je kunt onder andere de operatiekamer en de uitslaapkamer bewonderen. Zelfs de bonenblikjes voor de soldaten liggen er nog, al zijn ze vast nu niet meer eetbaar.

Op andere dagen kun je de buitenkant bestuderen. Daarop zijn informatiebordjes bevestigd, met qr-codes voor extra informatie. Je loopt er in circa vijf minuten naartoe vanaf de parkeerplaats. Ga naar de opening in de lage dijk. Dit is een komdijkje van de IJssellinie. Volg het bordje ‘landgoed’ en vervolgens de bordjes ‘IJssellinie’. Erheen fietsen kan ook. Fiets vervolgens weer terug naar de oprijlaan van het kasteel om de route te starten of om bij de parkeerplaats te komen.

Activiteiten voor jong en oud bij de IJssellinie
Diverse partijen hebben de afgelopen jaren gewerkt aan activiteiten voor jong en oud. Zoals de restauratie van de LAACC bunker, een fietsroute, een app, audiofragmenten die via QR-codes worden afgespeeld maar ook een kinderroute over het landgoed met raadsels op zoek naar een geheim. De IJssellinie kent zoveel geheimen! Een echte aanrader om deze zomer eens een kijkje te nemen. De app met meer informatie over de IJssellinie en haar omgeving vind je hier. Het opent als een website op je telefoon, dus je hoeft geen speciale app te downloaden.

In samenwerking met: