Ontdek de bijzondere verhalen en plekken - 50 | 57 | 91 km

Het verdwenen landschap

Mooie fietsroute in het coulisselandschap van de Sallandse gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten. Geniet onderweg van bijzondere plekken en verhalen over het (verdwenen) landschap van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. De plekken en verhalen vloeien voort uit de Landschapsbiografie die over dit gebied is gemaakt.

Op de kaart

horeca en verblijf langs de route

Ga de uitdaging aan en

Fiets alle Slingers van Salland

Fiets door Salland

Ontdek alle slingers

Verslingerd aan Salland

Inspirerende achtergondverhalen

Slinger van Salland

Het verdwenen Landschap

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Genieten in het bos en op de heide, van de prachtige vergezichten en landschappen… Het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug, een dynamisch natuurgebied met bergen vol beleving voor actieve buitenmensen.

Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een schitterend gebied met veel meer samenhang dan je op het eerste gezicht zou denken. De geschiedenis van dit landschap is nu opgetekend in een landschapsbiografie. Het verhaal laat je begrijpen wat de samenhang in het landschap is. De landschapsbiografie neemt je aan de hand van drie tijdsvensters mee door de geschiedenis van dit landschap: van de voorlaatste ijstijd tot nu. Het geeft inzicht in waarom zoveel partijen samen het gebied willen behouden en versterken voor komende generaties: de bomenrijen, beken, akkers, houtwallen, heide, heuvels, dorpen en wegen. Ze behoren allemaal tot het landschap dat door de natuur en vooral door de mens is gevormd.

In samenwerking met: