Maak kennis met de geschiedenis van De Schipbeek | 48 km

Langs Schipbeek en Ommelanden

Tijdens deze fietstocht maak je kennis met de geschiedenis van de Schipbeek, een eeuwenoude beek die vroeger druk bevaren werd. Ook de ommelanden zijn de moeite waard! Geniet onderweg van de afwisselende natuur, de sfeervolle dorpen, de monumentale boerderijen en prachtige landhuizen.

Op de kaart

Horeca en verblijf langs de route

Ga de uitdaging aan en

Fiets alle onderstaande Slingers van Salland

Fiets door Salland

Ontdek alle slingers

Slinger van Salland

Langs Schipbeek & Ommelanden

Tijdens deze fietstocht maak je kennis met de geschiedenis van
de Schipbeek, een eeuwenoude beek die vroeger druk bevaren werd.
Ook de ommelanden zijn de moeite waard!
In de Middeleeuwen was reizen niet zo makkelijk als nu. De meeste (zand)wegen waren blubberig en moeilijk begaanbaar. Reizen duurde lang en het was lang niet altijd veilig onderweg. Soms werden reizigers overvallen door struikrovers. Daarom gebruikten de inwoners van Bathmen de Schipbeek voor het vervoer van mensen en spullen, zoals landbouwproducten, hout, zand, tabak, huiden en vis.

Helaas was de Schipbeek maar een deel van het jaar te bevaren. Zomers stond het water te laag. In de lente en in de winter waren er vaak overstromingen. In de lente van 1744 brak de Snippelingsdijk tijdens een overstroming door. Hendrik Lindeman uit Deventer bedacht daarop een plan om de beek beter bevaarbaar te maken, namelijk de Zompen! De zompen hadden maar een hele kleine ruimte waar de schipper en zijn knecht konden slapen. Daarom kozen veel schippers ervoor om in een schipperscafé te overnachten.

In samenwerking met: