Maak kennis met de geschiedenis van de Schipbeek - 48 km

Langs Schipbeek en Ommelanden

Tijdens deze fietstocht maak je kennis met de geschiedenis van de Schipbeek, een eeuwenoude beek die vroeger druk bevaren werd. Ook de Ommelanden zijn de moeite waard!

Op de kaart

horeca en verblijf langs de route

Ga de uitdaging aan en

Fiets alle Slingers van Salland

Fiets door Salland

Ontdek alle slingers

Maak kennis met de geschiedenis van de Schipbeek

Stap op de pedalen!

De fietsroute gaat over verharde (fiets-)paden en wegen in het coulisselandschap van de Sallandse gemeente Deventer. Geniet onderweg van de eeuwenoude Schipbeek, de afwisselende natuur, de sfeervolle dorpen, de monumentale boerderijen en prachtige landhuizen én ontdek de verhalen van vroeger!

In de Middeleeuwen was reizen niet zo makkelijk als nu. De meeste(zand)wegen waren blubberig en moeilijk begaanbaar. Reizen duurde lang en het was lang niet altijd veilig onderweg. Soms werden reizigers overvallen door struikrovers. Daarom gebruikten de inwoners van Bathmen de Schipbeek voor het vervoer van mensen en spullen. Helaas was de Schipbeek maar een deel van het jaar te bevaren. Zomers stond het water te laag. In de lente en in de winter waren er vaak overstromingen. In de lente van 1744 brak de Snippelingsdijk tijdens een overstroming door. Hendrik Lindeman uit Deventer bedacht daarop een plan om de beek beter bevaarbaar te maken. Op de Schipbeek voeren zompen. Deze schepen waren speciaal ontwikkeld voor ondiep vaarwater. Ze waren ongeveer 12 meter lang en 2,5 meter breed. Als het waaide, konden de schepen zeilen. Als het windstil was, werden de schepen vooruit getrokken door de schippersknecht. Hij zat met een lang touw aan de zomp vast en liep over een speciaal pad langs het water.

In samenwerking met: