Ontdek Salland

Schip ahoy aan het Overijssels Kanaal

  • Geschreven door Monique van Klaveren
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1222 x bekeken

Het Overijssels Kanaal is ook een rode draad tijdens de fietsroute Slinger Germanen bij Heeten in Salland. Meer een blauw lint eigenlijk. Tijdens de korte fietsroute fiets je er al twee keer langs en bij de lange fietsroute leidt het kanaal je Raalte binnen. Later stuit je er bij de Crismansbrug nog een keertje op. Dus je kunt volop genieten van de rietpluimen die zachtjes in de wind wuiven.

Het kanaal van Deventer naar Lemelerveld is onderdeel van een groot kanalenstelsel van maar liefst ruim 100 kilometer. Het kanalenstelsel heeft ongeveer een eeuw goed gefunctioneerd. In 1964 viel voor de meeste trajecten van het Overijssels Kanaal het doek. De kanalen waren te smal en ondiep voor grote schepen en de concurrentie van de vrachtwagensector werd te groot.

De bekende dichter en waterbouwkundige Staring stond met Thomas Stieltjes halverwege de negentiende eeuw aan de basis ervan. Stieltjes had overigens geen opleiding, maar was een maatschappijkritische man die zichzelf ontwikkelde. Hij bracht het na zijn oneervol ontslag in het leger zelfs tot directeur van de Overijsselse Kanalisatie Maatschappij en wilde zelfs dat zijn kanalen aansluiting op Europese rivieren en kanalen zouden krijgen. Daarmee was hij zijn tijd ver vooruit.

Dankzij deze vaarwegen hebben de beurtschippers heel wat turf en zand vervoerd via de kanalen. Als ze dorst hadden, kochten ze bij de brugwachter een fles drank. De brugwachter hield ondertussen wel een oogje in het zeil, want hij had vaak een bijbaantje als veldwachter.

Meer verhalen uit Salland