Salland smaakt naar meer

Salland Smaakt naar Meer: Kieftenbeld

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 95 x bekeken

In de serie "Salland Smaakt naar Meer" duiken we in de verhalen van streekproducten en het Sallandse Landschap. We zien waar het product vandaan komt en horen van een erfgoedspecialist hoe het Sallandse landschap zich, door de wisselwerking van mens en natuur, heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap. In deze aflevering het verhaal van Jolanda Kieftenbeld.

“Zo’n zondagochtendrondje tussen de kippen. Misschien wel het mooie moment van de week”, zegt Jolanda. Ze komt dan in de stal bijna tot de kern van haar bestaan. “Dat omgaan met de dieren is wat ik het liefste doe. Op zondag kun je daarvoor extra veel tijd nemen. Dan ben je minder slaaf van de agenda en doe je dingen heerlijk op je gemak. Dan is het zo prettig om door de stal te lopen en bij de dieren te zitten.”

Varkens en kippen

Jolanda runt samen met broer Alfons het familiebedrijf Maatschap Kieftenbeld. De één zorgt voor de varkens in Mariënheem, de ander gaat over de kippen en eieren in Haarle. Samen met hun gezinnen delen zij de passie voor deze dieren èn voor goed en eerlijk voedsel. Met de smaak van Salland. Al blijft Jolanda nuchter.

“Een ei uit Salland smaakt niet anders dan een ei uit Limburg of Zeeland. Net zoals je geen verschil proeft tussen een bruin en een wit ei…”

Versheid

Dat gevoel van Salland moet hem dus in wat anders zitten. Het is het gebied waar ze is geboren en getogen, aan de linkerkant van ‘de bult’ die als natuurlijke grens met Twente in het landschap ligt. “Wat je wel proeft is de versheid van producten. In onze automaat koop je de eieren die net zijn gelegd en het vlees waar verder niets mee is gebeurd. Dat is het verschil met de supermarkt. Mensen waarderen dat steeds meer. Ze willen ook weten waar hun voedsel vandaan komt. En wij laten op onze beurt graag zien wat we doen en hoe we werken. Die openheid vinden wij heel belangrijk.”

Sallands landschap

Martijn Horst van Landschap Overijssel weet hier de achtergrond verhalen bij te vertellen. We zitten hier op de grens van Haarlerveld en Boetelerveld. In 150 jaar is er veel veranderd. Vroeger was dit allemaal heide en daarna bos. Dit was in bezit van de boeren van Haarle en in gemeenschappelijk bezit voor hun schapen. Vervolgens is het van grasland naar mais gegaan en scharrelen er nu kippen rond in plaats van schapen.

Eierpakstation-erkenning

Op haar website staat dat Kieftenbeld een ‘eierpakstation-erkenning’ heeft. Dat klinkt als een prestigieuze onderscheiding. Jolanda lacht als ze het woord hoort. “Het betekent dat wij op onze boerderij zelf eieren mogen inpakken die naar de supermarkten gaan. Daaraan zitten de nodige regels en wij voldoen daaraan”, legt ze uit.

Gezellige beesten

Zelf runt ze binnen het familiebedrijf dus de pluimveetak in Haarle. Ze heeft iets met kippen. “Het zijn mooie, gezellige beesten die met je meelopen als je binnenkomt. Ze zijn ook op een leuke manier eigenzinnig. Kippen weten heel goed wat ze willen: ’s Ochtends eerst eten en drinken en dan een ei leggen. En daarbij moet je ze vooral niet storen…” Wat er gebeurt als je ze wel stoort? “Heb je wel eens het verontwaardigde gekakel van kippen gehoord?”, stelt Jolanda een retorische vraag.

Band met kippen

Kun je een band met kippen opbouwen? Zeker, zegt Jolanda. “Bij ons loopt een kip rond die een ongelukje heeft gehad. Hij loopt nog maar op één poot. Dat is zo’n schattig beestje. Die gaat hier echt nooit weg.”

Het is mooi om te zien hoe erfgoed en huidige ondernemers elkaar dingen kunnen leren. Bekijk hieronder de aflevering:

Deze video is onderdeel van de serie “Salland Smaakt naar Meer”. Bekijk hier de overige afleveringen in deze video-serie.

www.sallandsmaaktnaarmeer.nl

Meer verhalen uit Salland