Ontdek Salland

Ontdek onze landgoederen en kastelen in Salland

  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 1649 x bekeken

Als je in Salland bent, dan kom je er heel veel tegen. We hebben het over landgoederen. Salland is zelfs de regio met de hoogste dichtheid aan landgoederen. Plekken met oude gebouwen, indrukwekkende verhalen, mooie tuinen en parken en wandel- en fietsmogelijkheden. We raden dan ook aan om tenminste één van deze landgoederen te bezoeken. Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht.

1. Kasteel het Nijenhuis, Heino/ Wijhe

Wat in 1382 begon als havezate groeide uit tot kasteel. Het kasteel Nijenhuis wordt gehuurd door Museum de Fundatie en dient als museum met schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Het kasteel heeft een beeldentuin met ruim 100 beelden.

Kasteel het Nijenhuis
Kasteel het Nijenhuis

2. Havezate den Alerdinck, Laag Zuthem

Het kostte de eerste eigenaar van den Alerdinck in 1647 enige moeite om de status van havezate te krijgen omdat het gebouw eigenlijk niet voldeed aan de eisen van een havezate. Door enige aanpassingen werd het gebouw uiteindelijk “havezate-waardig”. In 1797 werd Bernardus Josephus van Sonsbeeck de eigenaar van den Alerdinck. Hij liet in 1810 rondom de havezate een park aanleggen in de Engelse landscapsstijl. Tegenwoordig is havezate den Alerdinck vaak het decor voor bruiloften, evenementen en feesten én kan er overnacht worden.

3. De Colckhof, Laag Zuthem

Landhuis de Colckhof is diverse keren veranderd van uiterlijk. Dit zodat de gebouwen en de omgeving mooi bij elkaar zouden passen. Sinds 1989 is een groot gedeelte van de buitenplaats van Natuurmonumenten. Het landhuis is niet vrij toegankelijk voor bezoekers, het park daarentegen wel en is zeer geschikt voor een mooie wandeling.

De Colckhof
De Colckhof

4. Nieuw Rande en Smets Rande (Gaia), Diepenveen

Landgoed Rande maakte onderdeel uit van een cluster van oude landgoederen. In 1853 vonden er een aantal grote veranderingen plaats. Zo werd (Smets) Rande volledig afgebroken omdat het gebouw in verval geraakt was. Hierna werd er een nieuw landhuis gebouwd, Nieuw Rande. Tegenwoordig dient Nieuw Rande als hotel en kan het bijvoorbeeld gehuurd worden als locatie voor evenementen. Ook zit er een restaurant in het gebouw. Dit alles onder de naam Gaia.

5. De Bannink en Elmerink, Deventer

Landgoederen de Bannink en Elmerink zijn ontstaan als afzonderlijke landgoederen, maar werden in 1807 samengevoegd en vormen tegenwoordig een prachtig gebied van ruim 3000 hectare bos, natuur, waterpartijen en landbouw. Helaas is het huis niet opengesteld voor bezoekers omdat het bewoond wordt. Wel is de omgeving zo mooi dat het niet onbenoemd mag blijven.

6. De Gelder, Wijhe

Landgoed de Gelder begon als havezate en transformeerde na een aantal verbouwingen tot een kasteel. Helaas is het kasteel niet bewaard gebleven. Wel is het landgoed van ruim 200 hectare een imposant, groen monument aan de noordoostkant van Wijhe. De structuur van het landgoed is zo goed als bewaard gebleven met de lanen, grachten en wandelpaden. Daarom zeker de moeite waard om te bezoeken voor een prachtige wandeling.

Landgoed de Haere
Landgoed de Haere

7. De Haere, Olst

In 1329 wordt de Haere voor het eerst genoemd als ‘Hof ter Hare’. Een mysterieus gebouw op het landgoed is de schijnruïne. Het verhaal gaat dat het eigenlijk 2 torens met ondergrondse gang naar het huis hadden moeten worden, maar het geld raakte op en dit plan is niet doorgegaan. Momenteel staat het gebouw bekend als kasteel de Haere en is het te huren voor bijvoorbeeld bruiloften. In het weekend kan er wat gedronken en gegeten worden en de omgeving is opengesteld om te fietsen en wandelen.

8. De Olsterhof, Olst

De Olsterhof verwijst naar de oude geschiedenis van Olst, ofwel Holsto. Omstreeks 1816 diende het huis de Olsterhof als boerenhofstede. Het huis is van verschillende eigenaren geweest en zelfs een keer verbouwd. Ook heeft het dienst gedaan als huisarts- en tandartspraktijk. Sinds 2002 is lifestyle winkel en theehuis de Olsterhof gevestigd in het gebouw. Winkelen in een stukje geschiedenis dus!

De Olsterhof
De Olsterhof

9. Hoenlo, Olst

Een van de oudste havezaten van Salland is Hoenlo. Het werd voor het eerst vermeld in 1233. Toen zag de havezate er nog niet zo uit als hoe het er nu uit ziet. In de 17e eeuw is het huis tot twee keer toe vergroot zodat er een hoofdgebouw met twee vleugels ontstond. Hierna is het nog meerdere malen verbouwd. Tegenwoordig is het huis verdeeld in 6 appartementen en daarom ook niet opengesteld voor bezoekers. Wel is het landgoed, met uitzondering van het park rondom het huis, vrij om over te wandelen.

10. Spijkerbosch, Olst

Spijkerbosch heeft geen verleden als havezate. Zoals de naam al aangeeft is Spijkerbosch van oorsprong een zogenaamde spijker. Een spijker was een voorraadschuur. Deze is verbouwd tot buitenverblijf. Boven de voordeur staat het jaartal 1659, mogelijk het jaartal waarin de verbouwing begon. Ook dit huis is meerdere malen verbouwd en beschikt over een groot landgoed. Het huis is niet opengesteld voor bezoekers maar er is soms een open dag en je kunt er fantastisch wandelen.

Kijk voor meer landgoederen in Salland en Overijssel op: www.landgoedereninoverijssel.nl

Ook leuk om te lezen

Meer verhalen uit Salland