Internationaal Brandweermuseum

Grote collectie brandweermateriaal

Het Internationaal Brandweermuseum Rijssen is opgericht in 1996. In het museum vind je artikelen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt.

Deze artikelen variëren van brandweerhelmen tot complete vooroorlogse brandweerwagens. Helmen uit Japan, Zuid-Afrika en China zijn slechts enkele voorbeelden van een zeer ruime, doch zeer zorgvuldig geselecteerde collectie.

Tweede Bouwhuis havezate De Oosterhof

Het Brandweermuseum laat in zijn expositie in het 2e Bouwhuis op een interactieve manier zien hoe de wereld er van een brandweerman of -vrouw uitziet. Bij binnenkomst word je meegezogen in de wereld van de brandweerman en -vrouw en alle aspecten die daar bij horen. Er wordt zelfs een virtuele rit gemaakt met een brandweerauto naar het brandadres en ter plaatse kunnen de spuitgasten de brand virtueel blussen.

Opeenvolgend is het zelf brandonderzoek doen een van de onderdelen in de tentoonstelling. Vooral jongeren maken op een eigentijdse wijze kennis met het veiligheidsbewustzijn en worden op speelse wijze dichter bij een wereldwijd cultuurgoed gebracht. Binnen het museum is een presentatieruimte beschikbaar voor actuele veiligheidsvraagstukken.

Het Internationaal Brandweermuseum is niet zomaar een museum die alleen maar zijn collectie tentoonstelt, maar een museum met een duidelijke boodschap richting veiligheidsbewustzijn, rampenbestrijding en het belang hiervan.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag gesloten

Het museum is gesloten op zondag, maandag, algemeen erkende christelijke feestdagen, op 1 januari en 31 december.

Voorzieningen

Type

  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed

Activiteiten

  • Actief

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig
  • Invalidenparkeerplaats
  • Lift
  • Rolstoeltoegankelijk