EICAS

European Institute for Contemporary Art and Science

Museum EICAS opent eind 2022 haar deuren in het volledig getransformeerde Hegiusgebouw aan de Nieuwe Markt in Deventer. Het wordt een inspirerende, eigentijdse plek voor hedendaagse kunst, met een vaste collectie en wisselende exposities.

Museum EICAS wordt een plek waar innovatieve denkers en onderzoekers elkaar ontmoeten. Waar ruimte is om de relatie tussen kunst en wetenschap te (her)definiëren. Maar… zover is het nog niet.

Te zien

De vaste collectie bestaat uit werk van de Nederlandse Nul- en Duitse ZERO-beweging. Deze kunstenaarscollectieven ontstaan rond 1960 in een Europa dat zich herstelt van de oorlog. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst.

De kunst is teruggekeerd tot het nulpunt…
Wij beginnen van voren af aan’, Armando – oprichter Nul-beweging

Nieuwsgierig?

Gelukkig hoef je niet te wachten tot eind 2022. Een aantal hoogtepunten is nu al te zien in Museum EICAS preview aan de Polstraat. In twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met maar liefst drie verdiepingen maak je kennis met de Nederlandse Nul-beweging. Laat je verrassen door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters. Ook zijn er wisselende exposities van hedendaagse kunstenaars te bewonderen. De actuele informatie vind je op www.eicas.nl.

J.A. Mulder & Esther de Graaf

29 september – 5 december 2021

‘Wat maakt dit werk nou kunst?’

Die vraag klinkt regelmatig bij het zien van hedendaagse kunst. Een vraag die waarschijnlijk nooit gesteld zou worden zonder het baanbrekende werk van de Nul- en ZERO-kunstenaars.
Dankzij Nul en ZERO is het idee en het concept van een hedendaags kunstwerk belangrijker dan de uiterlijke vormgeving. Gaat kunst verder dan de esthetiek van het mooie. Vraagt kunst om meer dan enkel en alleen het kijken. Dankzij Nul en ZERO beperkt kunst zich niet langer tot schilderijen en beelden maar kijken we nu naar installaties, performances en allerlei soorten mediakunst.
Nul-kunst is niet gemakkelijk. Het grote publiek is immers gewend om gelokt te worden met verhalen en emotie. Nul doet een ander en groter beroep op de kijker. Je hebt al je zintuigen en hersenen nodig. De exposities van Esther de Graaf en J.A. Mulder gaan diezelfde dialoog aan met bezoekers. Ze nodigen uit om hun werk fysiek te ervaren. Soms van dichtbij dan weer van een afstand. Wat doet dat met jou als kijker?

Als je er toch bent

Een kop koffie of thee in de kunstzinnige binnentuin van onze buren, Betti – Brood en Borrel, is inclusief.

Entree:

€ 10,- incl. koffie/thee bij Betti
Met museumkaart: € 7,50

Kom je met de auto?

Op de Worp, aan de overkant van de IJssel, parkeer je gratis. Het pontje brengt je naar de overkant. Vandaaruit is het nog geen 5 minuten lopen naar de Polstraat.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00

Contactinformatie

EICAS
Polstraat 6A
7411KB Deventer

Voorzieningen

  • Cultuurhistorie
  • Expositie
  • Museumkaart

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet