Memory Vrijheidsmuseum

Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal neemt je mee op de zwaarbevochten reis naar wat nu onze vrijheid heet.

Wat is jouw rol hierin? Wat voor invloed heb jij op je eigen vrijheid of op de vrijheid van iemand anders?

In het Memory Vrijheidsmuseum beleeft de bezoeker stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Overijssel.

Lokaal Verzet

Er wordt niet alleen aandacht besteedt aan grote thema's als vervolging, onderduik, de kampen, de invasie in Normandië en de Slag om Arnhem, maar ook provinciale thema's zoals de Stork-staking, de bankoverval in Almelo, het bombardement op Nijverdal en het lokale verzet.

Vaste exposities

In de vaste expositie van het Memory Vrijheidsmuseum beleeft je stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Overijssel.

Een onderdeel van deze expositie is de verdieping ‘Overijssel in de Oorlog’ waar je als bezoeker beleeft hoe het was om in Overijssel te leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de expositie van het Rode Kruis wordt een verbinding gemaakt met het heden. Hoe kunnen we de lessen van de geschiedenis over vrijheid toepassen op vandaag?

Voor kinderen tot 12 jaar is er een leerzame kistjesroute.

Nieuwe expositie 'V-wapens

Met de unieke expositie ‘V-wapens’ wordt voor het eerst in Nederland uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkeling, het gebruik en de gevolgen van de Duitse V-wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De gemeente Hellendoorn speelt een bijzondere rol in deze geschiedenis. Het is de enige gemeente in Nederland waar zowel de V1 als V2 werden gelanceerd. De eerste V2 werd hier op 16 november 1944 gelanceerd, gevolgd door de eerste V1 een maand later. De tentoonstelling toont niet alleen de technische en historische aspecten van deze wapens, maar belicht ook persoonlijke verhalen van ooggetuigen.

Educatief en Zakelijk

Naast een beleef-museum voor bezoekers van alle leeftijden, biedt het Memory Vrijheidsmuseum educatieve programma’s aan voor vele schooltypen in het onderwijs.

Buiten de 1500m2 museumvloer om, heeft het Memory Vrijheidsmuseum ruimtes ingericht als klaslokalen van een school. Ook is er een grote debatruimte voor meer dan 100 personen.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 12:00 - 17:00
woensdag 12:00 - 17:00
donderdag 12:00 - 17:00
vrijdag 12:00 - 17:00
zaterdag 12:00 - 17:00
zondag 12:00 - 17:00

Op feestdagen kan het museum gesloten zijn. Kijk op de website voor de laatste informatie.

Voorzieningen

Type

  • Cultuur
  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed

Activiteiten

  • Actief

Toegankelijkheid

  • Invalidenparkeerplaats
  • Rolstoeltoegankelijk