Museum Laarman

Cultuur, Voeding en Landschap

In de wereld achter ons voedsel ontdek je hoe en waar alle lekkere dingen van je dagelijkse maaltijd ontstaan. Reis mee van bord naar boer.

Op een speelse en educatieve manier wordt in beeld gebracht waar ons voedsel vandaan komt. Zoals de verschillende graansoorten voor brood en voor welke producten melk wordt gebruikt. Welke voeding hebben wij nodig om te leven en welke smaken herkennen wij? Gecombineerd met de grote collectie oude landbouwwerktuigen wordt de link gelegd tussen het verbouwen van voeding vroeger naar de voeding van vandaag.

Activiteiten

Bij museum De Laarman kun je met je vrienden- of familiegroep een unieke dag binnen én buiten beleven en neem je aan het eind van de dag een zelfgemaakte herinnering mee naar huis. In de workshop smeden maak je met je groep een flesopener, sleutel, kachelpookje of een ander gebruiksvoorwerp met vuur, ijzer, hamer en aambeeld. Deze workshop is voor 6-8 personen en zowel voor mannen, vrouwen als jongeren (vanaf 12 jaar) geschikt. Samen met de kaarsenmaakster maak je in anderhalf uur twee kaarsen in de vorm en kleur die het beste bij je eigen interieur past. Deze workshop is voor 8-16 personen en geschikt voor alle leeftijden. In de keuken zijn er verschillende workshops mogelijk: pizza bakken, high tea maken of samen met de hele groep een maaltijd bereiden en daarna met elkaar aan tafel. Of wandel samen met de verhalenverteller of wichelroedeloper op de Luttenberg. Deze wandeling is voor groepen van 8-25 personen. De wandeling op De Luttenberg (kleine berg) wordt afgeraden voor mensen met een rolstoel of rollator.

Kaarsen maken
Kaarsen maken

Voor kinderen

In Voedsalland staan vijf eilanden die iets vertellen over de herkomst van je dagelijks eten. Op digitale schermen zie je video’s, foto’s en ieder eiland heeft een spel of er valt iets te ontdekken. In de speelhoek staat een digitale trekker waarmee jij – op aanwijzingen van boer Jan – een ritje over het digitale land maakt. En ook Sterre, onze net-echte-koe, wil graag door jou gemolken worden. Met de ontdekkist, de speelboerderij, de videospelletjes, hoepelen, steltlopen, buslopen, sjoelen en nog veel meer spelletjes vermaak jij je wel. Geef je een kinderfeestje? De mensen van De Laarman maken er voor jou en je vriendjes een leuke middag van.

Kinderactiviteit koemelken
Kinderactiviteit koemelken

Over het museum

Het museum is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek waar een groot deel van de installatie nog intact en te zien is. Op de 1200 m2 vloeroppervlakte en 5 verdiepingen valt van alles te zien, doen en beleven. In het gebouw is een lift en toiletvoorziening voor gehandicapten en de eigen parkeerplaats biedt voldoende ruimte. Het markante gebouw staat op de flank van natuurgebied De Luttenberg en biedt vanuit de silotoren aan de voorzijde een prachtig uitzicht over het dal van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit de achterdeur loop je zo het natuurgebied in!

De Laarman
De Laarman

Openingstijden

1 jul - 31 aug

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 16:00
woensdag 10:00 - 16:00
donderdag 10:00 - 16:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 13:00 - 16:00
zondag 13:00 - 16:00

1 sep - 1 nov

maandag gesloten
dinsdag 13:00 - 16:00
woensdag 13:00 - 16:00
donderdag 13:00 - 16:00
vrijdag 13:00 - 16:00
zaterdag 13:00 - 16:00
zondag 13:00 - 16:00

Groepen alleen op afspraak

Contactinformatie

Museum Laarman
Butzelaarstraat
8105 AR Luttenberg

Voorzieningen

Toegankelijkheid

 • Assistentiehonden toegestaan
 • Bruikbaar toilet
 • Er is een trap aanwezig
 • Handmatige entreedeur
 • Invalidenparkeerplaats
 • Invalidentoilet
 • Lichte helling
 • Lift
 • Rolstoel beschikbaar
 • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

 • Gratis Wifi