2 dagen in Salland

Fiets de Heks van Lettele en de Slinger van Heino

  • Home 460 x bekeken

Fiets in 48 uur de Heks van Lettele en de Slinger van Heino

Fiets dwars door het prachtige Salland! Slingerend door het landschap maak je kennis met alles wat Salland je te bieden heeft. Geniet van de mythe De Heks van Lettele en van het verhaal achter de luiken in Heino. In 48 uur leer je Salland héél goed kennen!

Dag 1

09:30

De Heks van Lettele

Welkom in Lettele! Drink een lekker kopje koffie op het terras van restaurant de Koerkamp en kom alvast in de sfeer door het verhaal van De Heks van Lettele te lezen. Start daarna je route richting het noorden door het coulisselandschap van Salland. Maak onderweg een klein uitstapje naar Klooster en koffieschenkerij Nieuw Sion. Neem een kijkje in de kloosterkerk, de tuin en de stiltegangen.

Vervolg je route richting de Eikelhof. Stop bij het Stenen Kruis, een belangrijke plek in de legende. Maar laat het kruis staan! Want als je het kruis weghaalt, word je getroffen door een vloek die jezelf en je geliefden lang zal achtervolgen!

13:00

Lunchen in Diepenveen

In Diepenveen heb je verschillende opties om heerlijk te genieten van een lunch!

Hotel Gaia
Hotel Gaia

Geniet van een vegetarische lunch bij Hotel en restaurant Gaia. Ooit was dit landhuis Nieuw Rande van de gouverneur-generaal van Indie. Het huidige statige gebouw is neergezet in de negentiende eeuw, maar de buitenplaats zelf stamt al uit de zeventiende eeuw.

Brasserie Zonnig is een vriendelijke brasserie in het hart van Diepenveen. Geniet hier van een hapje en drankje in een warm en sfeervol interieur of neem plaats in de heerlijke veranda met uitzicht over de Dorpsstraat.

15:00

Door naar Deventer!

Vanaf Diepenveen vervolg je je route richting Hanzestad Deventer, één van de oudste steden van Nederland. Wat Deventer bijzonder maakt, is dat het de stad door al die jaren heen gelukt is om die rijke (Hanze)historie te bewaren.

Nog een klein stukje fietsen door het prachtige buitengebied van Deventer en je arriveert bij je startpunt in Lettele. De legende van de Heks wordt gemarkeerd met een kunstwerk in het Speelspilbos, grenzend aan de parkeerplaats.

17:00

De overnachting

In Lettele heb je verschillende fijne mogelijkheden om te overnachten.

Overnacht in een B&B, zoals De Bigstee. Dit is een gastenverblijf op een groen, zelfvoorzienend erf. Rust privacy en lekker (biologisch) eten zijn een garantie. Een andere landelijke B&B is Kanaalzicht Averlinde. Het is een ruime, landelijk gelegen woning met een royaal erf, een boomgaard en lakenvelder begrazen de weilanden.

Je kunt er ook voor kiezen om alvast in de richting van Heino te rijden, waar de je de volgende dag de Slinger van Heino gaat fietsen.

Raalte:

Heino:

18:30

Het diner

Voor de avond hebben we nog een aantal tips voor het diner!

Lettele:

De Koerkamp
De Koerkamp

Onderweg naar Heino

Raalte:

Heino:

Dag 2

09:00

Achter de luiken

Na een fijn ontbijt kan de nieuwe dag weer beginnen. Op het terras van Buuffies, onder het genot van een kop koffie of thee, neem je alvast een kijkje achter de Luiken. Stap vervolgens op de fiets richting het eerste landgoed: Landgoed ’t Rozendael.

De volgende highlight op de route is eigenlijk wel een stop waard: Kasteel het Nijenhuis. Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Vervolg je route via de prachtige landgoederen met buitenplaatsen Landgoed De Colckhof en Landgoed Den Alerdinck. Stap af en droom van lang vervlogen tijden…

13:00

Lunch!

Tijd voor de lunch! In Dalfsen, aan de prachtige Vecht, heb je de keuze uit een aantal fijne adresjes!

  • Brasserie De Zeven Deugden / Grandcafé 1231
  • Bakkerije en Lunchroom Van der Most
  • Grand Café De Fabriek
15:00

De laatste kilometers

Tijd om weer in de benen te komen en je weg te vervolgen, want het 2e deel van de route is ook zeer de moeite waard! Via de Zwevende Kei – een bijzonder kunstobject van Kunstwegen in de openbare ruimte – fiets je een mooi lusje richting Kasteel Rechteren. Het is het enige kasteel in de provincie Overijssel uit de middeleeuwen dat bewaard is gebleven. Fiets vervolgens door prachtige lanen, passeer de mooie havezathe Huis Den Berg om tenslotte het laatste landgoed De Vlaminckhorst te bereiken! Het eindpunt van de route ligt in Heino. Heino is een gezellig dorp en heeft een levendig centrum rondom de kerk met haar Leugenpomp, met leuke winkeltjes en gezellige terrassen.

Meer verhalen uit Salland