Expositie: Vrouwen die muren afbreken

Foto: Ilvy Nijokitijen

01 - 31 maart

Laat je inspireren door Vrouwen die muren afbreken. De verhalen van deze vrouwen gaan dwars door vooroordelen en tegenwerking heen. Ze zijn hiermee niet alleen een voorbeeld voor andere vrouwen, ze banen ook de weg voor hen.

‘Vrouwen die muren afbreken’ zijn vrouwen van allerlei leeftijden, die vandaag de dag figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Muren van onrecht, uitsluiting, discriminatie en achterstelling. Het zijn vrouwen die vooroordelen tegenkomen en tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van seksuele voorkeur, huidskleur, culturele achtergrond, gender, postuur en geloof, vrouwen die een beroep uitoefenen dat we vaak nog als mannenberoep zien en vrouwen die mensen met elkaar verbinden die elkaar niet gauw opzoeken. Bijvoorbeeld Gien van Maanen, die de eerste keeper van het Nederlands vrouwenvoetbal elftal was. De Oranje Leeuwinnen van nu staan op de schouders van haar en haar teamgenoten. Maar ook aan Rianne, die als LHBTI+ vrouw uit een streng christelijke omgeving vertrok en die de moed heeft om er weer terug te keren om andere LHBTI+ers te steunen met haar verhaal.

Deze murenafbreeksters banen het pad voor andere vrouwen en mannen en maken zo de wereld een stukje mooier en veiliger. De vrouwen komen uit Utrecht, maar hun verhalen zijn universeel. Je vindt ze overal in Nederland en de wereld.

De expositie is de hele maand maart te zien in de Bibliotheek Centrum. Deze expositie is onderdeel van het programma rondom Internationale Vrouwendag 2024 en is te vinden in de kelder bij de Theaterzaal. Iedereen is van harte welkom de expositie gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Centrum.

Vrouwen die muren afbreken is gemaakt door Véronique Konings en Ilvy Njiokiktjien als onderdeel van de tentoonstelling De ommuurde stad in het Centraal Museum in 2020 en is geïnspireerd door de moedige daad van de 16e-eeuwse Utrechtse Trijn van Leemput.

Wanneer

1 mrt - 31 mrt 2024
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Contactinformatie

De Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer