Slinger Germanen 'oer-vuur-ijzer'

Type
Fietsen
Afstand
35,3 km
Duur
2:21

In 1994 werden er uitzonderlijke historische vondsten gedaan in Heeten. Een grootschalige nederzetting van Germanen in de 3e en 4e eeuw. Zij leefden van o.a. grootschalige ijzerproductie uit het oer wat in de bodem zat. Het dorp Heeten werd door deze vondsten een archeologische schat van formaat.

Startpunt

Start bij Kulturhus Trefpunt, Dorpsstraat 16 in het centrum van Heeten. Hier is de Germanenkamer gevestigd met alle informatie over de opgravingen in Heeten. Met je rug naar de ingang van het Kulturhus RA naar knp 93. De basisroute is 35 km lang. De route is te verlengen via Raalte en wordt dan 55 km lang. Aan het eind van de routebeschrijving vind je de knooppunten en de bezienswaardigheden van de lange route.

Toegankelijkheid

Uitleg gebruikte afkorting LA = linksaf RA = rechtsaf RI = richting Knp = fietsknooppunt

Colofon

De route is gemaakt in samenwerking met de Stichting Germanen Heeten

  • Germanenkamer Heeten

    Germanenkamer

    De Germanenkamer is gevestigd in het KulturhusTrefpunt in Heeten met een mooie expositie over de opgravingen in Heeten. Vanaf dit punt start ook de fiets/wandeltocht van ca. 3 km door het dorp langs de Germaanse opgravingen met onderweg informatieborden over de opgravingen. www.oervuurijzer.nl

    In de nieuwe Germanenkamer kun je zien waarom in de Germaans-Romeinse tijd in Heeten ooit ‘de hoogovens van Salland’ waren. In de Germanenkamer is een interactieve expositie, geschikt voor jong en oud. Open vanaf de zomer van 2021, voor de openingstijden zie: www.oervuurijzer.nl.

    Op www.verslingerdaansalland.nl achtergrondverhalen:

    • Lees een interview met de werkgroep Oer Vuur IJzer over alle activiteiten
    • Lees een interview met amateur archeoloog Bert Terlouw over de vondsten
    • Lees een verhaal van kinderboekenschrijfster Linda Dieleman over het Germaanse jongetje Wolf
  • Bord 1. Ontdek OER-VUUR-IJZER

    Bord 1. Ontdek OER-VUUR-IJZER

    Bord met informatie over de Germanen kamer en over de OER-VUUR-IJZER route

  • Bord 5 Begin Germaanse verhaal

    Bord 5 Begin Germaanse verhaal

    Bord met informatie over hoe het Germaanse verhaal begon.

  • 2. De molen van Geertman

    De Molen van Geertman

    Een stellingmolen die in 1880 naar Heeten kwam als vervanger van de bestaande grondzeiler molen. Toen er vanaf 1952 niet meer op de wind gemalen werd raakte de molen steeds meer in verval en werd uiteindelijk in 1993 geheel gesloopt.

  • 4. Kunstwerk 1e opgravingen

    Kunstwerk Perl Paerlmutter

    Geplaatst in 1995 als herinnering aan de 1e Germaanse opgravingen op de Hordelman. Het kunstwerk is van Perl Paerlmutter vervaardigd van Frans graniet en brons, deze materialen staan voor de oudheid van de opgravingen. De horizontale granieten plaat en de treden worden als contravorm van de

    opgravingen boven het maaiveld verheven, terwijl de muur de beschutting van een omheind kamp symboliseert.
    Op de muur staat een bronzen smeltkroes met lummel die de aanwezigheid van een Germaans kamp verklaart, het aanwezige ijzeroer werd door de Germanen in kuilovens gesmolten

    tot productie-ijzer. Op de granieten plaat en treden liggen – als sporen van eeuwenoude stappen – voetafdrukken, in brons. "De pot op de foto symboliseert bij het Germanenmonument de opgravingen P1034197"

  • 9. De Spekhoekbrug

    Spekhoekbrug

    De Spekhoekbrug, gelegen tussen de Zonnenbergenbrug en de Veldkampbrug, was aanvankelijk een vlotbrug die later is vervangen door de huidige ophaalbrug. De brug dateert uit1901 (opschrift in bovenbouw) en moet op een later tijdstip geplaatst zijn. Op de kaart uit 1920 staat de brug nog als vlotbrug.

  • Fietsknooppunt 70

  • Koe in de Kost

    Koe in de Kost

    Op onze boerderij kun je origineel overnachten... in het weiland tussen de koeien! Je verblijft in duurzame en zeer comfortabele Grondulows, maar dan wel zonder tv. Zo kom je echt tot rust! Daarnaast hoort bij jouw vakantiehuisje ook een ‘eigen’ koe en mag je écht helpen op de boerderij.

  • Zaal & Restaurant Reimink

    Zaal & Restaurant Reimink

    In het mooie Salland en in het bos tussen Heeten en Deventer ligt een restaurant met een warme sfeer en lekker, seizoensgebonden eten. Stap binnen in een eetgelegenheid met kwaliteit en geniet van de geneugten van het leven. Een gevarieerd bedrijf met verschillende faciliteiten voor jong en oud.

  • Fietsknooppunt 94

  • Fietsknooppunt 95

  • route naar de Maathoeve

    Voor een bezoek aan de Maathoeve op versprongen vijfsprong RA Witteveensweg op. Na bezoek aan de Maathoeve terugfietsen en RA Vlessendijk op naar knp 97.

  • Recreatiebedrijf de Maathoeve

    Recreatiebedrijf de Maathoeve

    Alles op 1 locatie! Groepshotel-streekproducten-activiteiten.

    Activiteiten van avonturenpad tot familieskeltertocht, kookworkshops, boerenbbq of een high tea in de tuinkamer. Met uw gezin, familie of zakelijke groep bent u bij de Maathoeve op het juiste adres en voor een programma op maat

    In de Streekwinkel-Kookstudio bereiden wij de heerlijkste maaltijden met de producten uit de streek en kunt u terecht voor een souvenir uit Salland of een smakelijk streekpakket. En er is zelfs een luxe Groepshotel voor een weekendverblijf of vergader2daagse voor groepen tot 46 personen!

    Na het fietsen lekkere trek? Bestel de Sallandse smulpan bij Maathoeve catering op tijd. Als je start bij Maathoeve neem je deze lekker mee op het eindpunt van de fietstocht... Stekker in het stopcontact en smullen maar! kijk voor een sfeerimpressie op www.maathoeve.nl

  • 't Pannekoekhuis Lettele

    't Pannekoekhuis Lettele

    Gelegen op een landelijke locatie in Lettele met een gemoedelijke, bijna huiselijke sfeer. Zomers kun je genieten van al het lekkers dat wordt geserveerd in de serre. De kinderen vermaken zich eindeloos in de speeltuin, met oud Hollandse speeltoestellen of binnen in de speelhoek.

  • Fietsknooppunt 97

  • Fietsknooppunt 89

  • 10. De Zonnenbergerbrug

    Zonnenbergerbrug

    Het is een voormalige trambrug (bouwjaar 1904) uit Helmond. Deze brug geeft toegang tot het landgoed Zonnenbergen. Dit landgoed is voor wandelaars opengesteld. Het landgoed bestaat onder andere uit landerijen en fraaie houtsingels. Een houtsingel in de vorm van een zon, omgeven door stromend water,

  • Fietsknooppunt 79

  • Offerbijl gevonden

    Offerbijl gevonden

    Hier is in de grond een offerbijl uit de Nieuwe Steentijd gevonden. De bijl was ongebruikt en daaruit kunnen archeologen afleiden dat het een offerbijl was, vergelijkbaar met de offerbijl uit Beerta (zie foto), want een bijl was in die tijd een erg kostbaar bezit.

  • Fietsknooppunt 71

  • Landgoed De Weele

    Landgoed De Weele

    Je rijdt nu over landgoed De Weele. Veel is er niet meer van te zien, want het landhuis is verdwenen. Maar de gracht en het voormalige tuinhuis (aan de overkant van de weg) kun je nog wel zien. De Weele verwijst mogelijk naar Wieha, een Germaans woord voor heiligdom.

  • Fietsknooppunt 19

  • Fietsknooppunt 91

  • Germaanse bodemschatten

    Germaanse bodemschatten

    Aan je linkerhand liggen onder de enk van Pleegste resten van Germaanse bewoning en ijzerwinning. Er zijn vloeislakken (resten van gesmolten ijzer) gevonden. Verder stond aan de weg ook ooit een heilige boom, maar een fanatieke predikant uit Raalte heeft in 17e eeuw alle heilige bomen laten rooien.

  • Fietsknooppunt S

  • Fietsknooppunt 90

  • Instructie Route na het pontje

    Met het trekpontje naar de overkant. LA ri knp 12. Na de pont LA (RI knp 12). Voor de Derksbrug weg oversteken. Hier heb je de keuze uit de basisroute (zie ook de richtingbordjes Oer Vuur IJzer), of de lange route van 55 km.

  • 11. Aanleg Overijssels kanaal

    Overijssels Kanaal

    In 1848 werd door een groep particuliere initiatiefnemers de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij opgericht, met het doel het graven van een kanaal van Zwolle naar Almelo, plus een zijtak van Lemelerveld naar Deventer. Naast particulieren participeerden ook belanghebbende gemeenten, zoals Raalte.

    In 1850 verkreeg de Maatschappij de concessie voor de aanleg. De exploitatiekosten, die aanvankelijk gunstig waren, liepen met de jaren aardig op. In 1941 werd de O.K.M. ontbonden. Tegelijkertijd werd de N.V. Maatschappij Overijsselsche Kanalen opgericht, die vervolgens alle belangen had overgenomen

    Voor deze nieuwe Maatschappij was het van belang dat de Rijksoverheid hierin financieel deelnemer werd. Vanaf 1945 kwamen er geluiden om het kanaalgedeelte Lemelerveld-Deventer voor het scheepsvaartverkeer te sluiten. Dit gebeurde in 1964. Het kanaalgedeelte Raalte-Deventer bleef open tot 1988.

  • 12. Vlotbruggen Ov. kanaal

    Vlotbruggen Overijssels Kanaal

    Nadat het Overijssels kanaal in 1858 tussen Deventer en Raalte was geopend werd er bij de oversteekplaatsen, zoals o.a.de Zonnebergerbrug, de Spekhoekbrug en de Veldkampsbrug gebruik gemaakt van vlotbruggen. Een vlotbrug is een beweegbare brug met een op- en afrit en een beweegbaar drijvend deel.

    Dit deel kan wegdraaien om een scharnierpunt op de wal. De vlotbruggen werden gebouwd vanuit de M.O.K. werf - Maatschappij Overijsselse Kanalen - in Raalte.

  • Basisroute, 35 km

    RA, het fietspad langs de Heetenseweg volgen. Na 1,4 km, LA Kreilemansweg (Erve de Creil). Einde weg LA, Schoonhetenseweg. (Hof Wormgoer) Bij kasteel Schoonheten RA, Portlanderdijk. Na ca 1,6 km RA Haarlesedijk.

    RI knp 93, maar na de tunnel aan het eind van de Veldeggeweg (infobord opgravingen Veldegge) de weg oversteken en LA.

  • 13. Erve de Creil

    Erve de Creil

    De oudste vermelding van erve de Creil dateert van 1433. De eerste eigenaar - Hendrik van Essen - wordt genoemd in het jaar 1520. Daarvoor woonde er waarschijnlijk het geslacht Kreynk, waardoor mogelijk de naam ‘De Creil’ is ontstaan. In 1867 koopt Derk Bentinck het erf met 51,33 ha grond

    van Nicolaas Lamberts die het erf verpachte aan Lambertus Kreileman. Na het vertrek van de familie Kreileman heeft Baron Bentinck van Schoonheten de Creil verbouwd en is er daarna gaan wonen. De voorgevel is nog altijd in de oude staat gebleven.

  • 14. Het hof Wormgoer

    Het hof Wormgoer

    De oudste vermelding van het hof dateert uit 1381. In 1616 wordt Henric Bentinck eigenaar van het hof. Tot 1858 blijft het hof de Wormer onderdeel van landgoed Schoonheten en wordt het hof toebedeeld aan Hendrik Bentinck. Omdat hij geen heer van Schoonheeten is,

    behoort het Wormer dan niet meer tot het landgoed. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in maart 1945, is het hof verloren gegaan bij het bombarderen van de nabij gelegen V1 lanceerbaan. In 1950 werd de boerderij opgebouwd in zijn huidige vorm.

  • 15. Plek Lanceerinstallatie V1

    Startbaan V1 in WOII

    Tegenover het parkbos “Scheveningen”, aan de linkerzijde van de Schoonhetenseweg, zijn in het bos een aantal grote betonblokken zichtbaar. Dit zijn de fundamenten van een startbaan voor de lancering van V1-raketten.

    De startbaan is in 1944 door de Duitsers aangelegd. Samen met drie andere lanceerinrichtingen in het oosten van het land zijn er tussen in 1944 en 1945 meer dan 10.000 V1-raketten op Londen en Antwerpen afgevuurd. Dit was een poging om Hitler toch nog op het nippertje de eindoverwinning te bezorgen.

    In april 1945 hebben de Duitsers kort voor hun vertrek drie overgebleven raketten en de startbaan tot ontploffing gebracht.

  • 16. Havezate Schoonheten

    Kasteel Schoonheten

    Aan de oude weg van Deventer naar Luttenberg ligt het landgoed Schoonheten. Kern hiervan is kasteel Schoonheeten, dat een eeuw of drie oud is. Voor die tijd stond er op een andere plek een kasteel. Het landgoed zelf stamt uit 1382. Voor het huidige kasteel ligt een plein met twee bouwhuizen.

    Vroeger waren dat stallen en koetshuizen, tegenwoordig worden ze gedeeltelijk bewoond. Sinds jaar en dag wordt het landgoed bewoond door de familie Bentinck. Alle luiken van de huizen en boerderijen op het landgoed zijn beschilderd in blauw en wit, de kleuren van het familiewapen van de Bentincks.

    Het park is toegankelijk om te wandelen, het kasteel is privéterrein.

  • route va. havezate Schoonheten

    Bij kasteel Schoonheten RA, Portlanderdijk. (na ca. 100 meter rechts de Herberg Hertog van Portland) Na ca 1,6 km RA Haarlesedijk. RI knp 93, langs Villa Annie en 't Scheultie. maar na de tunnel aan het eind van de Veldeggeweg (infobord opgravingen Veldegge) de weg oversteken en LA.

  • 17. Hertog van Portland

    Herberg De Hertog van Portland

    Hans Willem Bentinck (1647-1709) heette voluit Hans Willem Bentinck, heer van Rhoon en Pendrecht, Baron Cirencester, Viscount Woodstock, 1st Earl of Portland. Hij was een vertrouweling van koning-stadhouder Willem III. De mannelijke afstammelingen van zijn zoon Henry Bentinck

    dragen de titel 'Hertog van Portland'. Op Schoonheten herinnert de naam van de herberg De Hertog van Portland hier aan.

  • 18. Villa Annie

    Villa Annie

    In de jaren 1916-1917 heeft de in Deventer geboren Willem Hendrik Engels een perceel heide in het Hetenerveld ontgonnen en vervolgens heeft zijn vader er een landhuis op gebouwd. Het huis kreeg de naam “Villa Annie” en is vernoemd naar zijn moeder Anna Maria Louisa de La Fontaine Verwey.

    Tegenwoordig een mooie locatie aan de rand van landgoed Schoonheten in Salland, met veel ruimte en dito mogelijkheden. Heerlijk 'high tea-en' of gewoon genieten in de mooie theetuin. Bijpraten, vergaderen, brainstormen, of een leuke workshop; het kan allemaal. Arrangementen op maat.

  • 19. ’t Scheultie.

    't Scheultie

    Ook wel ’t Rooie Scheultie genoemd, verwijzing naar de rode bakstenen en dakpannen. De openbare school werd in 1927 halverwege het huis Schoonheten gebouwd. De reden dat de school op deze plaats is gebouwd is dat in de richting van het landgoed Schoonheten de meeste protestantse gezinnen woonden.

    De gezinnen werden echter kleiner, en het aantal kinderen dat de school bezocht nam drastisch af. Uiteindelijk heeft de school na 58 jaren in 1985 haar deuren gesloten. Tegenwoordig wordt 't Scheultie gebruikt als gemeenschapsgebouw.

  • Bord 2. Historie onder je voet

    Bord 2. Historie onder je voet

    Bord met informatie over de opgravingen op de Veldegge.

  • Bord 3. Van Oer naar ijzer

    Bord 3. Van Oer naar ijzer

    Bord met informatie over hoe het oer door de Germanen werd verwerkt tot ijzer.

  • Bord 4. Oudste Germaanse plek

    Bord 4. Oudste Germaanse plek

    Bord met informatie over de oudste Germaanse nederzetting en de opgravingen op de Telgen.

  • 2. De Oale Smidse

    De Oale Smidse

    Van 1920 tot 1956 stond hier een smederij met woonhuis, deze zijn beiden verdwenen. Het “schuurtje” is het restant dat later dienst deed als garage voor de vrijwillige brandweer van Heeten is in 2013 gerestaureerd door vrijwilligers.

  • 5. Voorheen Zuivelfabriek

    zuivelfabriek “Vooruitgang”

    De boeren van Heeten vormden in 1915 een coöperatie en openden in 1917 hun melkfabriek. De eerste in de wijde omgeving. Van de productie van melkpoeder en boter ging het meer en meer over op de productie van kaas. In 1987 ging men volledig over op kaasproductie. In 1996 viel het doek definitief.

    Het oude pand is gedeeltelijk gesloopt en verbouwd tot Boerhof Projecten. De typerende schoorsteen werd gerenoveerd en bleef behouden.

  • 6. “De Molensteen”

    “De Molensteen”

    Op een plek tussen de twee molens die Heeten kende is een molensteen van de molen van Geertman geplaatst, een zogenaamde loper de bovenste steen, ter herinnering aan deze twee molens (Lees het gedicht op de achterzijde).

  • 7. De eerste kerk van Heeten

    de eerste kerk van Heeten

    De bouw startte in 1791. Het was een zogenaamde Waterstaatskerk. In 1835 werd de toren bijgebouwd. Na de bouw van de nieuwe kerk werd deze voor het grootste deel afgebroken.

  • 8. R.K. kerk Heeten

    R.K. kerk Heeten

    De Maria onbevlekte ontvangenis kerk. De bouw van deze monumentale kerk is begonnen in 1892. Ernaast kwam een nieuw kerkhof. In de oorlog kon de kerk lang niet gebruikt worden omdat de overkomende V1’s uit Schoonheten te gevaarlijk waren. In 1968 werd er een nieuwe pastorie gebouwd.

    In 1972 werd de oude over gedragen aan de Heetense bevolking. Stichting KulturhusTrefpunt heeft deze nu in beheer.

  • Eindpunt centrum Heeten

  • Eindpunt Germanenroute

    Eindpunt Germanen Route

    Eindpunt van de basisroute. Hieronder de beschrijving van de routebeschrijving en de bezienswaardigheden van de verlengde route van 55 km.

  • Beschrijving lange route 55 km

    HIERONDER DE ROUTEBESCHRIJVING EN BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE VERLENGDE ROUTE VIA RAALTE VAN 55 KM. Vanaf de Derksbrug route volgen naar knp 12 langs het Overijssels Kanaal. LET OP. bij terugkeer op de linkeroever schuin RA (Marktstraat) naar knp 12.

  • route knp 12

    LET OP: de knp-route naar 12 gaat in Raalte de brug over naar de rechteroever en later weer terug naar de linkeroever. Zodra je terug bent op de linkeroever schuin RA (Marktstraat) naar knp 12.

  • Fietsknooppunt 12

  • pannenkoekenrest. Laurel’s

    Pannenkoekenrest.Laurel's

    Ons sfeervolle pannenkoekenrestaurant Laurel’s vindt u in het centrum van Raalte. De pannenkoeken worden nog op ambachtelijke wijze gebakken en er is keuze uit meer dan honderd soorten. Van een eenvoudige pannenkoek naturel tot de rijk gevulde boerenpannenkoek.

  • Lemonade - Food & Drinks -

    Lemonade - Food & Drinks -

    Wij zijn een hip, stoer en jong bedrijf waar je het stadse leven beleeft in Raalter dorp. Kom langs voor een lekkere lunch, diner of een goede kop koffie met huisgemaakte lekkernijen!

  • Hotel restaurant de Zwaan

    Hotel Restaurant de Zwaan

    Hotel de Zwaan is gelegen in het centrum van Raalte, het kloppende hart van Salland. In een omgeving met schitterende landschappen, gastvrijheid en veelzijdige toeristische mogelijkheden. Vanuit het logement in de jaren 1800, zijn de 32 kamers nu vernieuwd tot kamers voorzien van alle gemakken.

  • Fietsknooppunt 50

  • Fietsknooppunt 28

  • Hotel Inn Salland

    Hotel Inn Salland

    Het hotel biedt u sfeervolle kamers in verschillende grootte, met een landelijk interieur in een modern jasje. Met name bijzonder zijn onze sfeervolle splitlevel familiekamers. Geniet van de gemakken van een driesterrenhotel, voor een zakelijk of een ontspannen verblijf.

  • knp 28 naar knp 26

    LET OP. bij de verkeerslichten RD naar knp 26. (bordje ontbreekt)

  • route de Knapenvelder

    Voor een bezoek aan Landwinkel de Knapenvelder fiets RI knp 26, maar ga RD bij het bos van landgoed het Relaer, ipv RA. Volg de klinkerweg met de bocht mee naar links. Aan de linkerkant Landwinkel de Knapenvelder. Fiets weer terug. LA het fietspad in en route naar knp 26 vervolgen.

  • De Knapenvelder

    De Knapenvelder

    Gelegen in de 'achtertuin' van landgoed ’t Reelaer. Een melkveebedrijf waar de melk van eigen koeien dagelijks wordt verwerkt, in de eigen productieruimte, tot de lekkerste zuivelproducten. Heerlijke boerenyoghurt, boerenvla en hangop. Maar ook chocolademelk, karnemelk en ongezouten boerenboter.

  • Fietsknooppunt 26

  • Zandwinning met vondsten

    Zandwinning met vondsten

    Links van de weg zie je een zandwinningsgebied. Hier zijn heel wat archeologische vondsten gedaan: een mammoetbot, fossielen, resten van Neanderthalers.

  • Fietsknooppunt 27

  • Fietsknooppunt 73

  • Fietsknooppunt 53

  • Germaanse bodemschatten

    Germaanse bodemschatten

    Op de Ten Have weg zie je aan je linkerhand een enk, een verhoging. Vermoedelijk hebben op deze enk van het buurtschap Linderte ooit Germanen gewoond.

  • Fietsknooppunt 37

  • Gasterij de Kruidentuin

    Gasterij de Kruidentuin

    Bij Gasterij de Kruidentuin bent u van harte welkom voor een heerlijk diner. Kom bourgondisch genieten in de gasterij. Kom in de zomer lekker genieten op ons terras na een dagje fietsen of wandelen.

  • Beeldentuin Mariënheem

    Beeldentuin Mariënheem

    De op ruim 3 hectare aangelegde tuin heeft vele doorkijkjes en vijverpartijen in glooiende gazons, boompartijen en boomgaard.

    Terrassen bieden momenten van pauzeren en te genieten van de prachtige uitzichten op de tuin en de tentoongestelde beelden en objecten van de vele kunstenaars.

  • Fietsknooppunt 52

  • Gastvrije Sallanders

    Gastvrije Sallanders

    Bij knp 52 mag elke fietser of wandelaar even gaan zitten op het bankje van de familie Van der Wal. Dorst? Bel aan en vraag om een kopje koffie of thee, want dat schenken ze graag aan hun gasten. Ook een toiletbezoek bieden ze van harte aan.

  • Boetelerveld

    Boetelerveld

    Het Boetelerveld is een geweldig gebied dat bekend staat om haar rust. Door het leem dat hier in de grond zit, vinden er sterke wisselingen in de grondwaterstanden plaats. Dit trekt bijzondere planten en dieren aan. Een groot deel van het Boetelerveld bestaat uit natte heide.

  • route langs kasteelSchoonheten

    Na knp 52, RI knp 93. Maar blijf de Schoonhetenseweg volgen en sla NIET RA de Speelmansweg op. Fiets hier RD op de Schoonhetenseweg tot kasteel Schoonheten aan de rechterkant. Hier LA de Portlanderdijk op, langs Herberg Hertog van Portland. Na ca. 1,6 km RA Haarlesedijk.

  • route vanaf Veldeggerweg

    RI knp 93, maar na de tunnel aan het eind van de Veldeggeweg (infobord opgravingen Veldegge) weg oversteken en LA. Na rotonde Telgenpad volgen langs industriegebied (infobord oorsprong Oer Vuur IJzer) RA Doorninckspad (infobord opgravingen De Telgen). Doorninckspad volgen, wordt Poelpad tot knp 92.

  • Fietsknooppunt 92

  • Fietsknooppunt 93