Langs Schipbeek en Ommelanden
- Fietsen
- 49,0 km
- 3:16
Tijdens deze fietstocht maak je kennis met de geschiedenis van de Schipbeek, een eeuwenoude beek die vroeger druk bevaren werd. Ook de ommelanden zijn de moeite waard! Geniet onderweg van de afwisselende natuur, de sfeervolle dorpen, de monumentale boerderijen en prachtige landhuizen.
Startpunt
Je kunt je route starten in het hart van Bathmen, bij het Infopunt Bathmen, gevestigd in het Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6a te Bathmen.
Colofon
De route is tot stand gekomen in samenwerking met de stichting Bathmen Promotie. www.bathmen.nl
-
Cultuurhuus Braakhekke
Cultuurhuus Braakhekke
Zaal Braakhekke is al sinds 1956 een begrip in Bathmen, een echt dorpshuis. De accommodatie werd gerestaureerd en in 2008 werd de volledig vernieuwde Zaal Braakhekke geopend. Het nieuwe ‘Cultuurhuus Bathmen’, draagt op de gevel nog steeds de naam BRAAKHEKKE om recht te doen aan de voorgeschiedenis
Het is een multifunctioneel gebouw en de ‘grote’ zaal is een volwaardige schouwburgzaal geworden, uitgerust met een professionele licht- en geluidsinstallatie. Het beheer en de exploitatie van het Cultuurhuus Bathmen ligt in handen van de Stichting Cultuurhuus Bathmen.
-
Infopunt Bathmen
Infopunt Bathmen
Voor informatie en folders over Bathmen en omgeving kunt u terecht bij het Infopunt Bathmen, gevestigd in het Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6a te Bathmen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag: 10.00 – 13.00 uur,
-
Dorpskerk Bathmen
Dorpskerk Bathmen
Begin 13e eeuw werd “op een hoogen roggenkamp” in Bathmen al aan een kerk gebouwd. Deze werd door de bisschop van Utrecht als dochterkerk geschonken aan de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer. Waarschijnlijk is het koor en de toren in hun huidige vorm in de 15e eeuw gebouwd.
Het oorspronkelijke middenschip van de kerk was iets lager en smaller dan het koor. In 1870 is dit vervangen door het huidige middenschip met twee forse zijbeuken, zodat er een driebeukige kerk ontstond. In 1975 zijn de bijruimtes aan weerszijden van de toren compleet vernieuwd.
-
Historisch Informatie Punt
Historisch Informatie Punt
Sinds 2018 heeft de Oudheidkundige Kring Bathmen een Historisch Informatie Punt. U kunt hier terecht voor al uw vragen over de geschiedenis van Bathmen, foto's, genealogie van mensen uit Bathmen, achtergrondinfo van boerderijen, krantenknipsels, enz. Deventerweg 8A (aula de oude begraafplaats).
-
Windkorenmolen de Leeuw
De Battumse Molen
De oudste vermelding van de molen dateert uit 1523 in een akte van Karel van Gelre. Het ging hierbij niet om het bestaande bouwwerk dat uit 1856 dateert. Tussen 1824 en 1832 wordt dit bouwsel vervangen door een nieuwe, dit werd gebouwd op de plaats waar de huidige molen “De Leeuw” staat.
-
Fietsknooppunt 2
-
Fietsknooppunt 3
-
Landgoed 't Hemeltje
Landgoed 't Hemeltje
Landgoed ‘t Hemeltje ligt ten noorden van Bathmen en ten zuiden van de Holterweg. Voordat deze weg werd aangelegd liep de weg van Deventer naar Duitsland, de Oude Postweg, door het landgoed ‘t Hemeltje. Langs de Postweg bevond zich een herberg, ter hoogte van ’t Hemeltje.
Het Hemeltje was pleisterplaats, maar ook, in de 18e eeuw het landgoed van de burgemeester van Deventer. Tegenwoordig vind je er een zandweg, de Oude Postweg, enkele lanen en bospaden, houtwallen, een vijvertje, bijzondere beukengroepen en een archeologische plek waar een (boeren)huis heeft gestaan
-
Fietsknooppunt 4
-
Minicamping Campeerd
Minicamping Campeerd
Gelegen in een rustige landelijke omgeving in Salland nabij een paardenpension en rusthuis. Er zijn op het terrein 12 plekken, waarvan 3 volledig ingericht. Gelegen naast de bossen van landgoed Oostermaet met vele wandel-, fiets- en ruiterroutes. Ook Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is vlakbij.
-
Minicamping Ikkinkshof
Minicamping Ikkinkshof
Met uw tent of caravan genieten van de rust op de camping. Gelegen in 't groen waarin zich veel klein wild ophoudt dat zich regelmatig laat zien in de omringende weilanden. Het nabijgelegen andgoed Oostermaet met zo'n 600 hectare aan natuurgebied is goed voor menige wandeling of prachtige fietstocht
-
Fietsknooppunt 15
-
Protestantse kerk Okkenbroek
Protestantse kerk Okkenbroek
De kerk van Okkenbroek is in 1904 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. De kerk staat op een kunstmatige bult in het kern van het dorp Okkenbroek. Okkenbroek groeide pas halverwege de 19e eeuw uit tot een klein dorp dankzij grootgrondbezitter Adam IJssel de Schepper.
Hij besloot rond 1850 tot de bouw van een kerk, een smederij en een molen. Smederij en molen kwamen er in 1852. Voor de kerk stelde hij grond en geld beschikbaar, maar hij vond dat anderen ook moesten bijdragen. Het duurde nog meer dan 50 jaar voordat kerk en pastorie werden gebouwd.
-
Motormuseum Okkenbroek
Motormuseum Okkenbroek
In Okkenbroek is naast de kerk op het terrein van de smederij een schuur vol oude motoren te vinden. De eigenaar van deze collectie is Hein van der Vegt, gepensioneerd smid te Okkenbroek en verzamelaar. Het is geen blinkende schowroom, het gaat om de liefde voor alles wat oud en authentiek is.
-
Dorpshuis Ons Centrum
Dorpshuis Ons Centrum
Het mooie terras van het Rustpunt bij het café van Dorpshuis Ons Centrum is de ideale plek om even op verhaal te komen en indien nodig gebruik te maken van het toilet. Je kunt hier heerlijk genieten van een lekker fris drankje of een kop koffie/thee eventueel met ijsje.
-
Fietsknooppunt 5
-
Fietsknooppunt 6
-
Fietsknooppunt 67
-
Dijkerhoekse Molen de Hegeman
Windkorenmolen De Hegeman
In het hart van buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam ‘De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".
Het is een achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt en stroomlijnwieken. Oorspronkelijk werd De Hegeman in 1730 in Zuid-Holland als poldermolen gebouwd. Sinds de herbouw in 1890 in Dijkerhoek is het een volwaardige achtkante stellingmolen.
In 1930 kreeg de molen de beschikking over een dieselmotor, ter vervanging van een petroleummotor. Vanwege ruimtegebrek werd in 1936 een achtkantig pakhuis rond de molen gebouwd, dat later weer is afgebroken. Bij de restauratie bleef de dieselmotor gespaard en in 1986 weer aan het draaien gebracht.
-
Fietsknooppunt 14
-
Pothaar
Pothaar
Stap even van uw fiets en ontdek hoe het Sallandse boerenleven vroeger was. De geschiedenis van de Pothaar gaat terug tot 1767. De voormalige deel van deze boerderij is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, familiearchief, werktuigen en gereedschappen. www.depothaar.nl
-
Fietsknooppunt 74
-
Piggy's Palace
Piggy's Palace
Piggy’s Palace heeft op dit moment 1 locatie met 500 zeugen en 2.000 biggen in Bathmen (Nederland). Piggy’s Palace is bekend geworden door haar innovatieve en creatieve ideëen, zoals varkensglijbanen en de wereldprimeur van een echte varkenskaas.
-
Huize Menop
Huize de Menop
Het landhuis dankt zijn naam aan de ligging dichtbij de Oude Schipbeek. Tot 1900 bevond zich hier een voorde waar de beek kon worden overgestoken. De oevers maakten het naar beneden rijden met paard en wagen eenvoudig, maar uit de beek omhoog vroeg aandacht en inspanning: daar moest men ‘op mennen’
Huize Menop werd reeds in 1655 vermeld onder de naam De Steenshoeve.
-
Bollestuw
Bollestuw
De bolle stuw (Panta rhei – alles stroomt.) De stuw in de Schipbeek, dichtbij de samenkomst van de oude en de nieuwe Schipbeek is gelegen, was vroeger van hout. De naam is afkomstig van de nabij gelegen boerderij De Bolle.
Toen de stuw kapot ging werd deze opgeruimd, maar op aandringen van de nabijwonende boeren later toch weer aangelegd.
-
Fietsknooppunt 10
-
Marsmansvonder
Marsmansvonder
Aan de Beekwal is bij de aanleg van de A1 een grote, diepe plas ontstaan. Onder de snelweg door lag vroeger direct rechts in de bocht de Marsmansvonder: een smalle loopbrug. De boeren gingen er met de dieren over en fietsende schoolkinderen en kerkgangers wisten de korte weg eveneens te vinden.
-
Fietsknooppunt 11
-
Fietsknooppunt 25
-
Huize Dorth
Huize Dorth en het Dortherbos
Het huidige huis Dorth is de vijfde in een reeks kastelen en landhuizen op deze plek. Op het eerste gezicht lijkt het huis daardoor ouder dan uit 1930. De twee rijk versierde toegangszuilen met leeuwenkoppen bij de toegangsweg bekroonden oorspronkelijk het poortgebouw van het 3e kasteel uit 1626.
Ook de grachten in het weiland zijn uit die tijd. Huize Dorth zelf is niet te bezichtigen, wel is het mooi wandelen in het Dortherbos, eigendom van Natuurmonumenten.
-
Fietsknooppunt 29
-
Fietsknooppunt 31
-
route naar Landgoed De Oxerhof
Voor een kijkje bij Landgoed De Oxerhof, bij knp 31 richting knp 30 tot het landgoed. Vervolgens weer terugfietsen naar knp 31 en de route vervolgen naar knp 7.
-
Landgoed De Oxerhof
Landgoed De Oxerhof
Landgoed De Oxerhof is gelegen tussen de Schipbeek en de Dortherbeek. De locatie en het landgoed worden gekenmerkt door een rijke geschiedenis en een prachtige omgeving. De boerderij Hof te Oxe wordt voor het eerst vermeld in 1520 en behoorde in 1520 aan de Van Dorths van kasteel Dorth.
-
Fietsknooppunt 7
-
Schipbeek
Zijrivier van de IJssel
De Schipbeek is een zijrivier van de IJssel. De rivier ontspringt net over de grens met Duitsland en verder door het zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek. De rivier werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd.
-
Fietsknooppunt 8
-
Fietsknooppunt 17
-
Fietsknooppunt 9