Molen De Hoop

Korenmolen de Hoop dateert uit 1854.
Vanaf 1937 werd de molen enkel nog als opslagruimte gebruikt en raakte in verval.
In 1973 werd de molen aangekocht door de gemeente Hellendoorn voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Een grootstscheepse restauratie is uitgevoerd in 1979 en in 1985 is de huidige molenaar, Jan van de Beld op de molen gekomen.
De molen is een monument en wordt onderhouden volgens de eisen van monumentenzorg.

Op ambachtelijke wijze wordt er graan tot meel gemalen, nog altijd op de manier zoals dat bij de bouw van de molen in 1854 gebeurde.

Onder in de molen is een winkel waar dit meel te koop is. Ook andere (h)eerlijke producten zoals, reggezuivel en honing zijn hier te vinden. En wie van verder weg komt, kan de producten in de webwinkel bestellen.

Molen "De Hoop" is eigendom van de gemeente Hellendoorn. De explotatie van de molen (meelhandel, toerisme) staat los van de gemeente Hellendoorn.

Sinds 1985 is Jan van de Beld, een beroepsmolenaar, bezig de molen aan het draaien te houden. Hij is een zelfstandige ondernemer, die met deze handel zijn eigen brood verdient.

Het malen is 1 van de dingen die de molenaar uitoefend. Na het malen begint het afwegen, mengen, uitzeven en het verpakken in grote of kleine zakken. Het product gaat naar bakkers, slagers, pizzabakkers en thuisbakkers en klanten die via de webshop bestellen, door heel Nederland dus.