
Sallandse platteland route
- Fietsen
- 33,1 km
- 2:12
Ontdek het Sallandse platteland en de prachtige landgoederen.
Startpunt
Start in het centrum van Broekland. Natuurlijk is de route op elk knooppunt op te pakken.
-
Fietsknooppunt 36
-
Fietsknooppunt 35
-
Fruitbedrijf Van Vilsteren
Fruitbedrijf Van Vilsteren
Raalterweg 6, Wijhe
-
Fietsknooppunt 54
-
Fietsknooppunt 30
-
Duursche Waarden
Duursche Waarden
Dit natuurreservaat laat zien hoe het hier vele jaren geleden geweest moet zijn, doordat de natuur hier alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met de belangrijkste beheerders van dit gebied: de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden.
-
Fietsknooppunt 49
-
Infocentrum ijssel
Infocentrum Ijssel
Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl
-
Fietsknooppunt 46
-
Fietsknooppunt 59
-
Bökkers Mölle
Bökkers Mölle
Salland heeft een unieke verzameling werkende molens. De lekkerste van alle molen is toch wel de Bökkers Mölle in Olst, waar u onder andere versgebakken brood kunt kopen. De winkel bevindt zich in het oude graanpakhuis van de Bökkers Mölle. www.bokkersmolle.nl.
-
Fietsknooppunt 56
-
Fietsknooppunt 72
-
Landgoed Groot Hoenlo
Landgoed Groot Hoenlo
Het hoofdgebouw van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo, huis Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.
-
Fietsknooppunt 68
-
Fietsknooppunt 77
-
Stenen Kruis van de Eikelhof
het Stenen Kruis
De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.
In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.
Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:
-
Huis Boxbergen
Huis Boxbergen
Het huis werd in de huidige vorm gebouwd tussen 1650 en 1653. Het werd in de 19e eeuw gekocht door leerlooier Lambert uit Deventer en liet de boel opknappen. In 1948 werd het gehele landgoed gebracht onder de Natuurschoonwet van 1928.
Drie jaar later, in 1951, werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten te Deventer. Thans is het particulier eigendom.
-
Fietsknooppunt 75
-
Fietsknooppunt 75
-
Fietsknooppunt 78
-
Fietsknooppunt 78
-
Fietsknooppunt 19
-
Fietsknooppunt 44