Het Hanze Museum De Leeuw

van Hotel de Leeuw

3 maart - 31 dec 2023

Via de gezellige binnenplaats kom je bij het Hanzemuseum, het museum heeft één van de grootste verzamelingen authentieke koekplanken van Nederland met een Oud-Hollandse snoepwinkeltje.

Het museum is geopend op vrijdag tot en met zaterdag tussen 9:00-17:00 uur.

We nemen u even mee naar de geschiedenis van de koekplanken: De koek en speculaasplanken vormen van oudsher het gereedschap voor de koekbereiding in de bakkerijen, maar door de voorstellingen die in het hout werden uitgesneden kregen ze een niet te onderschatten culturele en sociale meerwaarde. Traditioneel waren ze het meest in gebruik tijdens de Midwinterfeesten zoals bijvoorbeeld het “Zonnewendefeest”, die later onder invloed van de Katholieke kerk allemaal met een religieuze saus werden overgoten en tot kerkelijke feestdagen werden gebombardeerd. Al deze volksfeesten droegen een eigen karakter en dit was de aanleiding voor het uitsnijden van de daarmee verbonden symbolen uit de planken. De “Houtspiegel” van de plank werd ook een “spiegel” van de samenleving en zo werden er ook moraliserende of spottende afbeeldingen in het hout uitgesneden.

Evenals politieke en belangrijke gebeurtenissen zoals de komst van de trein, fiets of zeppelin. Heel bekend zijn natuurlijk de zogenaamde “Vrijersplanken” die vooral met Sinterklaas de speculaas vrijers opleverden. Het uitsnijden van de houten planken werden door de bakkers zelf gedaan of door ambachtelijke plankensnijders die hun planken verkochten aan de bakkerijen. In het museum hangen zo’n 4 eeuwen koekplankgeschiedenis vanaf de 17e eeuw. Kom gerust langs en waan uwzelf even terug in de tijd............

Wanneer

3 mrt - 31 dec 2023
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Hanze museum en Hotel De Leeuw
Nieuwstraat 25
7411 LG Deventer