Een rampavond met Luc Panhuysen

een uitgebreide lezing over 'Het monsterschip'

2 feb 2023

Donderdagavond 2 februari ontvangt Boekhandel Broekhuis Deventer met trots historicus Luc Panhuysen voor een lezing over zijn boek 'Het monsterschip'', waarin de beroemde zeeslag van Duins uit 1639 centraal staat. Hiermee bracht Maarten Tromp met de Armada de Spaanse opmars tot een halt.

Het monsterschip In 1639 brengt admiraal Maarten Tromp met de Armada de Spaanse opmars tot een halt. In dit boek vertelt Luc Panhuysen het verhaal van de slag bij Duins, met opmerkelijke details over het leven op zee.

In ‘Het monsterschip’ vertelt Luc Panhuysen, met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Op de plechtigheid rond Tromps benoeming tot admiraal in 1637 viel op dat het feestvarken er bedrukt uitzag. Het vaderland stond er maritiem gezien op dat moment dan ook beroerd voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. In Den Haag riep men dat het land aan de zeekant werd belegerd. Twee jaar later zou Tromp de Spaanse opmars een definitief halt toeroepen door de armada vernietigend te verslaan. Hoe was dat mogelijk? Een vloot bestond uit meer dan alleen hout en canvas, het was ook een organisatie, zo begreep Tromp. Onvermoeibaar zoekt hij naar manieren om de zeemacht sterker te maken dan de som der schepen. Wanneer hij uiteindelijk de strijd aanbindt met de Spaanse overmacht, formeert hij zijn vloot tot een ‘monsterschip’.

Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron, en 'De Ware Vrijheid' over de gebroeders De Wit. Zijn boek 'Rampjaar 1672' is een moderne klassieker, die in 2021 in herziene versie is verschenen. In 2021 verscheen tevens zijn nieuwste boek 'Het monsterschip'. Luc Panhuysen kwam als rampjaar deskundige ook regelmatig aan het woord bij de tv-serie over het Rampjaar welke in het najaar van 2022 te zien was op NPO2.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Boekhandel Broekhuis
Lange Bisschopstraat 7
7411 KG Deventer