Ontdek Salland

Ontdek het agrarische leven in Salland

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 874 x bekeken

Sallanders zijn graag buiten. Op het platteland. Verbonden met de natuur. Dit zie je wanneer je door het hart van Salland fietst. Boeren die hun land bewerken. Weilanden waarop koeien grazen. In dit deel van Salland maak je kennis met de agrocultuur. Verken het hart van Salland. Geniet van de gastvrijheid van de boeren. De streekproducten- en gerechten die worden gemaakt. En van de verhalen achter deze producten.

Kom je dit logo tegen bij een boerderij? Dan neemt deze boerderij deel aan "Salland Boert en Eet Bewust". Deze Sallandse boeren willen je graag informeren en inzicht bieden over hun bedrijfsvoering.

Dit wordt gedaan door het organiseren van open dagen, excursies, het ontvangen van schoolklassen, de aanwezigheid van een boerderijwinkel of door actief te zijn op social media. De boerderijen die aangesloten zijn bij Salland Boert en Eet bewust organiseren regelmatig leerzame en leuke activiteiten. Stop er eens tijdens je fietstocht en fiets het erf op. De boeren vertellen je graag meer over hun werk.

Een aanrader is om met een groep het arrangement Expeditie Salland Boert en Eet bewust te boeken. Met dit arrangement bezoek je als deelnemer een tweetal boerenbedrijven. Op de bedrijven leer je aan de hand van een activiteit en het verhaal van de boer(in) meer over het hedendaagse leven en werken op het platteland en de herkomst van voedsel.

Streekproducten

Salland zit boordevol (h)eerlijke streekproducten. Van het witte goud tot ijs! het is allemaal overheerlijk, maar voor de Sallander ook heel gewoon. Veel restaurants in Salland halen de ingrediënten van hun gerechten uit de streek. Dus waar wacht je op? Pak je picknickmand en vul deze bij de boerderijwinkels met streekproducten.

Ben je opzoek naar een alcoholische versnapering? Maak dan een rondleiding door de stadsbrouwerij van DAVO Bieren in Deventer. Of ga naar de Sallandse Landbier Brouwerij gelegen iets buiten Salland in Albergen. Wijnliefhebber? Wijngaard de Landman in Raalte en de Wijnstaete in Lemelerveld produceren ze de lekkerste wijnen.

Een echte liefhebber van ijs? Ga dan naar de Rosahoeve in Raalte of IJsboerderij Oans in Dijkershoek en geniet hier van heerlijk ambachtelijk gemaakt ijs.

Wanneer je in Salland bent kijk dan ook uit naar het witte goud.

Italië staat bekend om haar pizza’s, Spanje om haar tapas en Salland om haar asperges. De regio beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. Van april t/m juni kan heerlijk genoten worden van het witte goud. Restaurants bieden aspergerechten aan, er worden aspergefietsroutes uitgezet en er vinden smaakevenementen en open dagen bij aspergetelers plaats. Geniet vooral van Salland Aspergeland en eet smakelijk!

Krijg je geen genoeg van Salland en wil je zelf aan de slag in de keuken? Koop het Sallandse kookboek! Met 67 traditionele en eigentijdse gerechten, mooie foto’s, Sallandse spreuken en vele adressen van boerderijwinkels, telers, producenten, molenaars en wijngaarden, is het een ode aan Salland. Laat je inspireren met de smakelijkste gerechten. Het boek is verkrijgbaar in Sallandse boekwinkels en bij enkele boerderijwinkels.

Meer verhalen uit Salland